ХРАНAТА ПО ВРЕМЕ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС

Съществува ли риск за заразяване със SARS-CoV-2 от опаковки на храни?

Според скорошно проучване причинителят на COVID-19 запазва стабилност до 24 часа върху картон и до 3 дни върху твърди повърхности като стомана и пластмаса в условията на експеримент (при контролирана влажност и температура). Въпреки това, няма доказателства, че замърсени с вируса опаковки, които са били изложени на различни условията на околната среда, предават инфекцията.

За да се избегнат притесненията, че SARS-CoV-2, попаднал върху кожата на ръцете, може да се прехвърли към дихателната система (например чрез докосване на лицето); хората, които са в контакт с опаковки, трябва да се придържат към насоките за добри хигиенни практики, включително редовно и ефективно миене и дезинфекциране на ръцете.

Има ли данни за предаване на SARS-CoV-2 чрез храни?

Коронавирусите не могат да се размножават в храни. Те се нуждаят от животно или човек, за да се мултиплицират. Въпреки че генетичният материал на SARS-CoV-2 е бил изолиран от изпражнения на заразени пациенти, няма доказателства за фекално-орално предаване.

Миенето на ръцете след използване на тоалетна винаги е от съществено значение, особено при работа с храна.

Може ли инфекцията да се разпространява чрез питейна вода?

Вирусът не е открит в питейна вода. Въпреки че SARS-CoV-2 може да остане активен във вода за кратък период от време; водата, предназначена за пиене, е безопасна. Водата от чешмата се пречиства чрез различни методи, които инактивират вируса. Бутилираните води също са силно регулирани, за да се гарантира, че са безопасни за консумация.

Разрешава ли се на майките с COVID-19 да кърмят децата си?

Към момента няма доказателства, че вирусът може да се пренася чрез кърмата. Смята се, че ползите от кърменето надвишават всички потенциални рискове от евентуално предаване. Основният риск при кърменето е близкият контакт между майката и бебето. Според Световната здравна организация (СЗО) кърмещите майки, заразени с COVID-19, трябва да спазват следните предпазни мерки: носене на маска по време на кърмене, миене на ръцете преди и след докосване на бебето, почистване и дезинфекциране на повърхностите, следване на препоръките за правилното измиване / стерилизация на помпата за кърма.

Съществуват ли храни за превенция на COVID-19?

Няма специфични храни и хранителни добавки, които да могат да предотвратят COVID-19, но поддържането на балансирана диета е съществена част от укрепването на имунната система. Препоръките на СЗО във връзка с пандемията са следните:

  • Консумирайте разнообразни храни от петте основни групи и в рамките на тези групи, за да се гарантира адекватен прием на важни хранителни вещества.
  • Включете много плодове и зеленчуци. Пресните плодове и зеленчуци осигуряват витамини и минерали, както и фибри, които са нужни за здравословната диета.
  • Консумирайте пълнозърнести храни, ядки и здравословни мазнини (маслини, сусам, фъстъци или други масла, богати на ненаситени мастни киселини). Те поддържат имунната система и спомагат за намаляване на възпалението.
  • Контролирайте приема на мазнини, захар и сол.
  • Прилагайте петте ключа към безопасността на храните: (1) поддържайте чистота; (2) разделяйте сурови и варени храни; (3) използвайте оптимални температури и продължителност за готвене; (4) съхранявайте храната при подходящи температури; (5) използвайте безопасна вода и суровини.
  • Пийте редовно вода. Добрата хидратация, главно чрез поемане на големи количества обикновена вода (6-8 чаши на ден за повечето възрастни) също помага на имунната система.
  • Ограничете консумацията на алкохол.